Vem blir oppositionsråd?

Publicerad denKategorierPolitik

Många frågar vem som kommer att bli oppositionsråd för den nya mandatperioden. V, SD och VF är de partier som utgör oppositionen. Vi vill lägga korten på bordet och har gemensamma samtal om platser och roller. För oss är det viktigt att ingen utmanövreras och hålls borta från samtalen, utan de partier som fått folkets röster, ska så klart ha den insyn de förtjänar. Ingenting är ännu klart och vi tar heller inte något i förskott, då Kommunfullmäktige den 30 oktober, är dagen då kommunalråd och oppositionsråd formellt väljs.

Ordningen är, att majoriteten själva nominerar och röstar fram sin kandidat, detsamma med oppositionen. Det är brukligt att majoriteten sköter sitt val och oppositionen sitt. “Det andra laget” bör inte lägga sig i valet av respektive post, om än det inte är olagligt att rösta på “målvakten i motståndarlaget”. Även om det är kutym att varje sida sköter sitt, kan man alltså inte vara säker på det. Förra mandatperioden gick Ånges Socialdemokrater ut i media [1] och meddelade att de inte uteslöt att lägga sig i oppositionens val av oppositionsråd. Motiveringen till att göra på det viset, var att de anser att en politiker ska ha en politisk förankring även på region- och riksnivå (även om det här bara är ett kommunalt val). Det innebär alltså i dagsläget, att om Socialdemokraternas resonemang fortfarande gäller och det läggs fram två alternativ på kommande Kommunfullmäktige – en kandidat från Vår Framtid och en från Sverigedemokraterna, kommer alltså S att stödja SD.

Vår förhoppning är dock att majoriteten denna gång följer god sed och hyfs och därmed avstår från att lägga sig i oppositionens val av företrädare och låter oppositionen själva komma överens.

[1] https://www.st.nu/2018-10-27/socialdemokraterna-kan-avgora-valet-av-anges-oppositionsrad-anders-mjardsjo-basta-alternativet?fbclid=IwAR2Fvc7nQ-wQVMrUkzIFSjWRBv4k5hQJFvphbY7GmL6mbleBE-AaH9hD3ms